Na tomto koláči sa mi páči, že nie je príliš sladký a marhuľová poleva mu dodáva príjemnú šťavnatosť. Týmto jednoduchým dezertom určite nikoho nesklamete.
Na prípravu cesta potrebujeme:
200 g múky (100 g hladkej a 100 g polohrubej)
štipku soli
100 g masla
1 žĺtok
2–3 lyžice studenej vody
Na náplň si pripravíme:
4–5 jabĺk
3 lyžice trstinového cukru
50 g masla
4–6 lyžičiek marhuľovej marmelády
50 ml vody
Postup:
Z múky, masla a žĺtka prstami vypracujeme mrveničku. Prilejeme studenú vodu, varechou zmes dôkladne spojíme a vytvoríme vláčnu guľu. Zabalíme ju do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom. Jablká nakrájame na tenké plátky. Cesto rozvalkáme na placku a prstami dotvarujeme do formy. Plátky jabĺk ukladáme do kruhu tak, aby bolo celé cesto pokryté. Posypeme cukrom, kúskami masla a dáme do rúry.
V hrnci na miernom ohni zohrejeme marmeládu s vodou a potrieme ňou upečený koláč.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára