utorok 6. novembra 2012

Hovädzie na burgundský spôsob (Bourguignon)

Vynikajúca francúzska klasika. Mäkučké mäso, tymián a víno vytvárajú jedinečné chuť. Aj ja, menší  prívrženec mäsa, som podľahla.


Potrebujeme

Na 4-6 porcií

1,5 kg hovädzieho pleca
1,5 lyžičky soli
4 vetvičky čerstvého alebo 1 lyžica sušeného tymániu
150 g slaniny
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice hladkej múky
400 ml kvalitného červeného vína
300 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
2 bobkové listy
6-10 šalotiek
petržlenová vňať

Postup

Mäso pokrájané na väčšie kocky naložíme do červeného vína spolu s tymiánom, soľou a korením. Necháme cez noc alebo aspoň niekoľko hodín odležať v chlade tak, aby bolo mäso vo víne úplne ponorené.

Slaninu pokrájame na menšie kocky a v hrnci vhodnom na pečenie ju opekáme, kým nepustí čo najviac tuku. Slaninu vyberieme, na tuku potom opekáme päť minút z každej strany mäso, ktoré sme predtým vybrali z marinády. Mäso je lepšie rozdeliť na dve polovice a opiecť ho postupne, pretože celý obsah sa v hrnci zle mieša a mäso sa neopečie rovnomerne.

Mäso po opražení vyberieme, v tom istom hrnci orestujeme cibuľu nakrájanú na väčšie kocky (približne 5 minút do zmäknutia), ďalej pridáme cesnak, premiešame, a po minúte napokon do celej zmesi postupne vmiešame tri lyžice múky. Znížime plameň na minimum a necháme ešte dve minúty prehriať.

Do hrnca vlejeme víno s tymániom, v ktorom sme mali mäso naložené. Pridáme aj vývar, dva bobkové listy, vrátime do hrnca mäso a slaninku, privedieme opäť do varu, zakryjeme pokrievkou a dáme hrniec do rúry rozpálenej na 130 stupňov dusiť na dve hodiny.

Po dvoch hodinách pridáme do hrnca ešte šalotky – len ľahko opražené na tuku, alebo nakladané malé cibuľky zbavené nálevu. Premiešame a vrátime do rúry ešte na 20 minút. Napokon hotové jedlo vytiahneme z rúry, vmiešame petržlenovú vňať, necháme zopár minút odpočinúť a servírujeme.
Podávame s bielou bagetou alebo chlebom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára