utorok 30. októbra 2012

Feniklové rizoto

Milujem rizoto. Fenikel a víno vytvoria jedinečnú lahodnú chuť. A to, že fenikel je veľmi zdraviu prospešná zelenina je ďalšie veľké plus. Hlavne v tomto jesenno-zimnom počasí.

Potrebujeme
na 2 porcie
200 g guľatozrnnej ryže na rizoto (s vysokým obsahom škrobu)
2 fenikle
cca. 0,5 l vývaru
1,5 dl ružového alebo bieleho vína
30 g masla
1 polievková lyžica feniklových semienok
1 dl panenského olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
dlhozrejúci syr podľa chuti
Postup
Fenikel očistíme, najemno pokrájame a jeho vňať si odložíme na ozdobenie hotového rizota.
Do hrnca dáme rozpustiť maslo s olejom, pridáme pokrájaný fenikel a restujeme asi 10 minút. Pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom a zosilníme plameň. Zohriaty vývar alebo rozpustený bujón pridávame postupne do ryže tak, aby bola počas varenia stále ponorená. Asi v polovici varenia, za približne 15 minút, pridáme feniklové semienka, soľ a korenie podľa chuti. Varíme do úplného zmäknutia ryže, kým rizoto nenadobudne kašovitú konzistenciu. Odstavíme zo sporáka, na rizoto nastrúhame syr podľa chuti, necháme minútu odležať a teplé podávame.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára