sobota 2. júna 2012

Lyonský šalát

Mám veľmi šikovného muža.
A môj veľmi šikovný muž mi urobil vynikajúci šalát, ktorý dokáže plne nahradiť hlavné jedlo.
 Moja babka by povedala, že jeme ako zajace, ale ja mám rada raz za čas si odľahčiť žalúdok zdravým šalátikom.

 RECEPT

4 porcie

Potrebujeme

1 strúčik cesnaku , pokrájaný na polovice
olej na praženie
4 krajce bieleho chleba bez kôrky, pokrájané na kocky veľké 1 cm
60 ml olivového oleja
2 na kolieska pokrájané mladé cibuľky
3 plátky slaninky, pokrájané na krátke
pásiky
80 ml červeného vínneho octu
3 čajové lyžičky horčice s celým horčicovým
semenom
225 g šalátu, čakanky, púpavových,
reďkovkových listov
4 vajcia


Pokrájaný cesnak rozotrite po dne panvice. Nalejte do nej 1 cm oleja
a 1 až 2 minúty v ňom pražte kocky chleba do zlatohneda.
Tuk odsajte papierovým obrúskom a panvicu vytrite.

Zohrejte v nej olivový olej a na dve minúty vložte cibuľku
so slaninkou. Potom pridajte ocot a horčicu, nechajte 2 minúty
vrieť, kým sa objem nezmenší o tretinu. Dressing vylejte na šalátové
listy a trocha ich premiešajte, aby zmäkli.

V nádobe nechajte zovrieť vodu, potom teplotu znížte, rozbite vajcia
a vyklopte ich do slabo vriacej vody. Varte 3 minúty, potom ich
vyberte dierkovanou lyžicou a osušte na papierovom obrúsku.
Položte na šalátové listy, posypte krutónmi a hneď podávajte.

Z knihy Skvelá chuť Francúzska

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára