Máme veľmi radi arabskú kuchyňu a preto hummus nemôže chýbať v našom stálom kuchárskom repertoári. Arabský chlieb sme si k nemu kupovali v obchode, ale odkedy som objavila tento recept, určite už tak nikdy neurobím. Príprava síce zaberie viac času, ale výsledok stojí zato.
Hummus
Potrebujeme
200 g uvarenej repy
400 g uvareného cíceru
1 strúčik cesnaku
hrsť čerstvého alebo 2 lyžičky mletého koriandru
šťavu z 1 citróna
4 lyžice olivového oleja alebo podľa kozistncie a chuti
soľ, korenie
čierne olivy na ozdobu
Postup:
Cícer pred varením dáme namočiť na niekoľko hodín. Pred varením cícer scedíme a dáme variť v novej vode.
Repu nakrájame na hrubšie plátky a dáme variť spolu s cícerom. Uvarený cícer a repu spolu s pretlačeným cesnakom, koriandrom, citrónovou šťavou a olivovým olejom rozmixujeme na jemnú pastu.
Osolíme a okoreníme podľa chuti. Hotový hummus dáme na tanier, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme čiernymi olivami.
Arabský chlieb (4 kusy)
Potrebujeme:
250 g hladkej múky a niečo navyše na podsypanie2 lyžičky sušeného droždia1 lyžička soli1 lyžica olivového oleja150 ml vlažnej vody
Postup:
Sušené droždie zalejeme teplou vodou a necháme ho na teplom mieste napučať. Pridáme múku so soľou a premiešame. Pridáme vodu, olivový olej a vymiesime cesto, ktoré dáme na 1,5 hodinu kysnúť na teplé miesto.Po 1,5 hodine cesto premiesime. Ak sa lepí na ruku, pridávame múku a miesime kým nie je mäkké a vláčne a nelepí sa. Cesto dáme späť do misky na polhodinu kysnúť.Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov. Vezmeme si jednu časť a vyvalkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Necháme chvíľku podkysnúť.Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej na 5 minút plech, na ktorom budeme piecť. Po piatich minútach ho vyberieme, dáme naň placku a vložíme späť do rúry. Medzitým si vyvaľkáme ďalšiu placku, aby nám stihla podkysnúť. Postup opakujeme.
Ten chleba určitě zkusím, dělám často gyros a arabský kupuju:-)))
OdpovedaťOdstrániťDÍKY