Už dlhšie som si plánovala vyskúšať tento dezert, ale nemohla som, pretože mi chýbali vhodné misky. Boli však Vianoce a moja milovaná mama vypočula moje priania a kúpila mi to, čo som potrebovala. Príprava nie je náročná a výsledok je úžasný. Karamelová krusta s krémom vytvára jedinečnú, lahodnú chuť.
recept z knihy Šéfkuchár v paláci od Jara Žideka
Potrebujeme
4 porcie
500 ml smotany na šľahanie
1 celá škorica
1 vanilkový struk
80 g žĺtkov
80 g cukru
Postup
Smotanu spolu so škoricou a dreňou z vanilkového struku dáme do hrnca a na miernom plameni uvedieme do varu. Prevaríme a dáme vychladnúť do misy s ľadom(ja som to nechala vychladnúť bez ľadu na okne), občas premiešame. Medzitým v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vmiešame do vychladnutej smotany. Zmes rozšľaháme a necháme asi 30 minút odstáť, aby vyšľahaný vzduch mohol vystúpiť na povrch.
Potom z povrchu zmesi odstránime penu a krém nalejeme do pripravených formičiek s objemom asi 150 ml. Pekáč vystelieme kuchynskou utierkou a na dno rozložíme misky s krémom. Do pekáča prilejeme toľko teplej vody, aby siahala do trištvrte misiek. Nato ho prikryjeme pokrievkou alebo alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 140 stupňov a pečieme 40-50 minút.
Potom krém vyberieme z vodného kúpeľa a necháme asi polhodiny odpočinúť. Nakoniec ho po povrchu posypeme kryštálovým cukrom a skaramelizujeme cukrárskym plameňometom alebo v rúre s horným pečením. Pri karamelizovaní sa krém zľahka prehreje.(v rúre viac ako zľahka :)
vypadá to lákavě:-))
OdpovedaťOdstrániťhmm...to vyzera skvele! chutovo luxusne;)
OdpovedaťOdstrániť