pondelok 18. februára 2013

Opečené sezamové tofu s bulgurom a mrkvou


Keď som mala 12 rokov strávila som mesiac v nemocnici a tam som prvýkrát ochutnala tofu. Vtedy som si povedala, že nič moc, nijaká chuť a tak som sa ďalšie roky k tofu nevrátila. Teraz som však začala uvažovať, čím by som ešte obohatila a rozšírila naše stravovanie a napadlo ma práve tofu. Vyskúšala som a verdikt je jasný : chyba nebola v tofu, ale v pani kuchárke :) Tak, kto ešte váha, smelo do tofu !

Potrebujeme
na 2 porcie

250 g tofu
2 mrkvy
50 g sezamových semienok
1 lyžica sezamového oleja (môže byť aj olivový)
vňať zo stonkového zeleru
soľ
250 g bulguru

na dresing:

1 lyžička sójovej omáčky
1 lyžička medu
1 lyžička vínneho octu 

Postup

Bulgur dáme variť do osolenej vody podľa návodu na obale (15 minút). Tofu nakrájame na plátky, ktoré zbavíme vody ( odsajeme papierovým obrúskom ).

 Mrkvu umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska. Sezamové semienka nasypeme do misky a tofu v nich zo všetkých strán obalíme. 

Pripravíme si dresing. Zmiešame sójovú omáčku med a vínny ocot.

Na panvicu dáme sezamový olej a počkáme, kým nie je rozhorúčený.  Tofu opekáme na silnom plameni z oboch strán tak 3 minúty, alebo kým nie je mierne opečené. Opečené tofu vyberieme a na panvicu dáme mrkvu a chvíľu na silnom plameni restujeme. 

Tofu podávame s uvareným bulgurom, mrkvou, pokvapáme dresingom a posypeme zelerovou vňaťou.











3 komentáre:

  1. pekny tanier, odkial? aj ja chcem taky :-))
    Mata

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem :) našla som ho v záložni... ja som taký škreček na taniere.
      už ich ani nemám kam dať.:)

      Odstrániť