recept z knihy Skvelá chuť Francúzska
Potrebujeme
na asi 12 kúskov
650 g lístkového cesta
1 zľahka vyšľahané vajce
práškový cukor na posypanie
Plnka:
140 g masla izbovej teploty
125 g práškového cukru
2 zľahka vyšľahané veľké vajcia
2 polievkové lyžice tmavého rumu
nadrobno nastrúhaná kôra z 1 malého citrónu alebo pomaranča
140 g mletých mandlí
1 polievková lyžica hladkej múky
Postup
Na plnku vymiešame maslo s cukrom, až vznikne bledá krémová hmota. Po častiach primiešame vajcia a zakaždým dobre premiešame. Pridámee rum a postrúhanú citrusovú kôru, zľahka primiešame mandle a múku. Plnku dáme do chladničky trocha stuhnúť.
Cesto rozkrojíme na polovice a jednu vyvaľkáme. Vyrežeme z neho kruh s priemerom 28 cm a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne naň rozotrieme plnku. Po celom obvode cesta necháme asi dvojcentimetrový okraj a potrieme ho rozšľahaným vajcom, aby sa obec polovice zlepili.
Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, vyrežeme rovnaký kruh. Položíme ho na plnku a okraje pritlačíme na spodné cesto. Koláč prikryjeme a odložíme najmenej na 1 hodinu (najlepšie na niekoľko hodín alebo noc) do chladničky.
Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Povrch koláča potrieme vyšľahaným vajcom, aby sa leskol. Pozor, nepotrieme aj boky, lebo by sa koláč nedvihol. Na povrchu urobíme od stredu k vonkajšiemu okraju vejárovité zárezy.
Pečieme 25 až 30 minút, až sa cesto dvihne a bude zlatisté. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Podávame ho pokrájaný na rezy.
To musí být víc jak dobré:-)
OdpovedaťOdstrániťPresne tak :)
OdstrániťNóóó tuším si dám povedať, takéto rýchlovečky sú moje obľúbené (veď koho nie?). Ďakujem Denisa:)
OdpovedaťOdstrániťto som rada, že ta recept potešil. určite vyskúšaj. :)
Odstrániť