streda 25. júla 2012

Cuketový koláč s čokoládovou polevou


Cuketa v koláči ? Áno, a vôbec nebudete vedieť, že tam nejaká cuketa je :) V tom je celá sranda. Cuketa dodá koláčiku šťavnatosť a čokoládová poleva dokonalú bodku nakoniec. Sezóna cukety je tu, tak smelo do toho.

Potrebujeme

350 g hladkej múky
1 sáčok kypriaceho prášku do pečiva
50 g holandského kakaa
1 lyžička perníkového korenia
1 lyžička soli
175 ml extra panenského olivového oleja
325 g kryštálového cukru
3 vajcia
1-2 lyžičky vanilkového extraktu
500 ml nahrubo nastrúhanej cukety
150 g opražených lieskových orieškov (môžu byť aj vlašské)

Na polevu

200 g tmavej čokolády, nasekanej
100 ml šlahačkovej smotany

Postup

Rúru zahrejeme na 180 °C . V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, korenie a soľ. V ďalšej mise premiešame olej, cukor, vajcia, vanilkový extrakt s nastrúhanou cuketou. Obidve zmesi spolu jemne zmiešame. Potom vmiešame nasekané lieskové oriešky.

Tortovú formu o priemere 24 cm vyložíme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Pečieme 40-50 minút. Nechajte vychladnuť.

Na polevu dajte smotanu do hrnčeka spolu s polámanou čokoládou. Za stáleho miešania zohrievajte na miernom plameni kým sa čokoláda nerozpustí. Polevu naneste zhora a nechajte ju stekať po stranách koláča.
Koláč môžeme ozdobiť lístkami čerstvo odtrhnutej mäty. Podávajte so šlahačkou alebo kyslou smotanou.

zdroj: časopis Apetit

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára