streda 1. augusta 2012
Broskyňový koláč
Už 2 dni na mňa doma pozerali broskyne, ale keď som našla tento recept bol ich osud spečatený. Výsledok stál za to, aj keď sa mi trošku viac pripiekol ako bolo potrebné (akurát som uspávala moju malú princeznú, tak nebolo možné sa skôr vzdialiť), ale vôbec to nepokazilo jeho skvelú chuť.
Potrebujeme
200 g hladkej múky
2 lyžičky mletej škorice
140 g studeného masla
85 g trstinového cukru
1 vejce, žĺtok a bielok zvlášť
100 g kukuřičnej krupice (polenty)
100 g mletých mandlí
700 g broskýň, vykôstkovaných
1 lyžica trstinového cukru
Postup
Rúru predhrejeme na 200 °C. V mise zmiešajte múku so škoricou, potom pridajte nakrájané maslo a zpracujte na mrveničku. Z odváženého množstva dajte stranou 2 lyžice cukru a druhú časť prisypte k mrveničke. Vmiešajte žĺtok a lyžicu vody a vypracujte tuhé cesto. Zabalte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
Polovicu broskýň zmiešajte s cukrom, ktorý vám zostal. Cesto vyválajte priamo na papieri na pečenie na placku o priemere 30 cm a presuňte ho aj s papierom na plech.
Doprostred (do kruhu o priemere asi 20 cm) nasypte polentu zmiešanú s mandlami a na to poukladajte pokrájané broskyne. Zľahka prehnite okraje cesta cez broskyne, stred nechajte nezakrytý. Bielkom potrite okraje cesta a posypte ich trstinovým cukrom. Pečte 30–35 minút alebo do chvíle, kedy bude cesto pevné a broskyne se prepečú a zmäknú.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára